~ Si Kecil Membesar ~

Lilypie First Birthday tickers

Friday, March 11, 2011

Almost 8 month



semalam 11 march 2011 aku g check up, igt nk buat scan 4d. tapi dah terlepas, rupanya nk buat 4d seelok2nya masa 28minggu. Aku punya perut dah cecah 31w2d ms tu, dah padat n xde space dah...hmm xde rezeki.

11 march 2011....
means genap 2bulan lg la....hehehehe (xsabar nampak!!!!!), kalau betul2 ikut tarikh due aku 11 mei 2011...tu pun kalau beranak tepat ikut tarikh due...hakhakhakhak

ikut kan hati mcm xsbr (xsbr nk selim balik kot..hahaha)...tapii jauh di sudut hati, TAKUTTTT.....macam mana la gamaknya kan...huhuhu xterbanyang...

ramai yang tegur perut aku ni kicit..xnmpk...mula2 aku mmg risau...takut ooo...normal ke x aku ni...aku xcukup makan kah....sbb xmakan nasi kah...hehe tapi Alhamdulillah doktor ckp baby n ibu sihat....smpi check up semalam berat baby dah cecah 1.8kg....tinggal lg 0.2kg untuk cecah 2kg...hehe paling maksimum doktor ckp berat baby boleh cecah smpi 2.8 je..ok la tu kan...besar sgt kang payah kuar plak...hikhikhik

lepas balik check up, aku ada borak2 dgn x-roomate aku ms kat UPM dlu..dia pun pegnen jgk...dalam dok cite2 hal ibu2...rupanya member aku ni berat badan dia naik sampi 20kg (br pegnen 6bln)...ayarkkk byknya!!!!!.....dia mkn apa smpi boleh naik mcm tu...aku punya kes dr awal pegnen cuma naik 6kg....tu pun tolak berat baby 1.8kg...breast aku xtau la plak berapa kg..tang tu pun dah sarat jgk...mantoop!!! haa tang buntut n peha lg...air ketuban lg...tapi kaki n hidung Alhamdulillah xkembang2 pulak..(setakat ni la kan...), mana la tau esok lusa tup2 kembang semangkuk cik wan kita ni kan...

Apa pun keadaannya....doakan aku sihat n selamat semuanya (aku pun doa gak la)....aminnn..


video

Cik Baby dok isap jari dalam perut mak dia...
terkelip2 mata bila org skodeng dia


DOA untuk Mak Bayi dan Cik Bayi


“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu”


“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.


“ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh”


apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini:
“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah”


Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi, dan kemudian pula,


“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam.



Perbanyakkan membaca tasbih ini

Maha Suci Allah


Aku Pohon ampun kepada Allah

Dan
Sentiasa membaca doa ini :

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ8.

أُعِيْذُهُ بِالوَاحِدِ الصَّمَدِ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِى حَسَدٍ

Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki
* Sekurang-kurangnya dibaca sebanyak 10 kali setiap kali lepas solat 5 waktu

2 comments:

missnslum said...

ooo..cik baby tu maknanya bby girl ekk wan..ahaks..acik emmy pun x sabar nak tgk bby wan :) smoga selamat melahirkan bby yg sehat & comel k.amin.

Green said...

amin..terima kaseh cik emmy...mak cik baby takut sbnarnya...huhuhu