~ Si Kecil Membesar ~

Lilypie First Birthday tickers

Sunday, August 23, 2009

Follow up Skin Care Treatment

Genap 7 hari selepas 16/8/09 aku sekali lagi kembali berjumpa doktor pakar utk mengetahui keputusan darah yg diambil...
Doktor ckp masalah di pemukaan kulit wajah aku semakin pulih...
semua pimple semakin kering dan kulit tidak lagi merah-merah...
yg tinggal cuma parut dan 2-3 ketul jerawat..
tidak mcm dlu lg...(iklan penaja dgn nada gediks okayyy)

selepas doktor membelek2 wajah aku...
doktor mengeluarkan sehelai kertas yg menunjukkan keputusan ujian darah dan beliau menjelaskan 1-1..
daripada keputusan tu..
level protien aku dah melebihi range yg sepatutnya iaitu 88 g/L ( sepatutnya 60-82)..
Globulin pun daripada range sepatutnya iaitu 45 g/L (20-39)..
adoi..nasib la aku xamik protien suplement(nyaris2)...

Kemudian masuk ke LIPID test pulak...
total kolestrol naik, 6.1 mmol/L sepatutnya (<5.2)...
menurut doktor, kemungkinan besar level kolestrol aku berada pada level border (maybe 5.0-5.4)....
tetapi disebabkan pengambilan acnotin level kolestrol aku meningkat....
jadi doktor syorkan aku mengamalkan diet yg baik supaya tahap kolestrol aku menurun dari level border .....
Lepas tu triglyceride aku ok.. 0.80 mmol/L sepatutnya (<1.68)....
HDL Cholestrol(kolestrol baik) pun ok....1.43mmol/L sepatutnya (>1.03)....
LDL Cholestrol(kolestrol xbaik) pulak xok....4.30mmol/L sepatutnya (<2.58)....

mula2 aku pun xpaham triglyceride, HDL or LDL cholestrol tu apa... tp yg best jumpa pakar...dia akan explain 1-1 apa result kita... best...mula2 melopong jgk aku... tp balik umah buat research balik...hehe

Triglycerides
Triglyceride is a form of fat made in the body. Elevated triglycerides can be due to overweight/obesity, physical inactivity, cigarette smoking, excess alcohol consumption and a diet very high in carbohydrates (60 percent of total calories or more). People with high triglycerides often have a high total cholesterol level, including a high LDL (bad) level and a low HDL (good) level. Many people with heart disease and/or diabetes also have high
triglyceride levels.

HDL (good) Cholesterol

About one-fourth to one-third of blood cholesterol is carried by high-density lipoprotein
(HDL). HDL cholesterol is known as “good” cholesterol, because high levels of HDL seem to protect against heart attack. Low levels of HDL (less than 40 mg/dL) also increase the risk of heart disease. Medical experts think that HDL tends to carry cholesterol away from the arteries and back to the liver, where it's passed from the body. Some experts believe that HDL removes excess cholesterol from arterial plaque, slowing its buildup.

LDL (Bad)
Cholesterol
When too much LDL (bad) cholesterol circulates in the blood, it can slowly build up in the inner walls of the arteries that feed the heart and brain. Together with other substances, it can form plaque, a thick, hard deposit that can narrow the arteries and make them less flexible. This condition is known as atherosclerosis. If a clot forms and blocks a narrowed artery, heart attack or stroke can result.



Selepas sesi kaunseling..
doktor menerangkan ubat apa yg akan dia bagi kat aku...
1- Pil acnotin ( masih sama mcm sebelum2 ni)

2- T3 mycin gel (sejenis antibiotik utk acne vulgaris)
3- versaline (utk bibir kering kering)


kos perubatan pada hr itu ialah RM322....ngeee

1 comments:

ch0ch01ic said...

wan,ada blog ka?awat x habaq?huhu...