~ Si Kecil Membesar ~

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, September 29, 2009

Main masak-masak

hari ni main masak2 kat rumah Emmy Hawa...
best sgt utk aku yg xreti masak ni...hahaha

part 1 :

pukul 1.15ptg aku pg pasar borong selangor beli bahan2..

pusing2 kat pasar cari ikan siakap...
dlm hati berkata " alamak byknya jenis ikan...yg mana 1 ni ikan siakap..."
lps round2 terbehenti kat 1 tempat ni...yg jual tu org banggla..

aku : " sy nk ikan siakap saiz besar 1..!"
penjual ikan : " tu kat depan awk tu..!"

aku (dlm hati) : "alamak...kantoi la kata aku xkenal ikan.."
aku : " haaa yeke..ok sy nk sekor yg besar...siangkan sekali ya.."

dah settle ikan, nk g carik sayur kailan,lemon,kentang dan salad..
semua bahan aku tau carik kecuali kailan...
banyak betul jenis sayur kat pasar ni..
yg mana 1 kailan ni..adoii..
nk tanya kat penjual sayur..
semuanya lelaki melayu ( malu la aku, if banggla aku xheran sgt )...
call mak mintak ciri2 sayur kailan..
last2 aku beli kat 1 tempat ni..
ok dah settle kat pasar...trus gerak g umah Emmy (dah mengamuk mokcik tu lambat sampai)


bahan masak yg di beli kat pasar





Part 2 :

sebaik je sampai kat umah Emmy Hawa..

Emmy kata : " WANNNNN...apa ko beli ni...ni bukan sayur kailan..ni sayur sawi.."
aku : " huh? yeke..alamak salah sudah..hahaha"

macam hali lintar Emmy bersuara..ahhahaha
pastu sekali lagi Emmy Hawa bersuara...

Emmy : " Ni ikan siakap saiz kecik...aku makan sorang pun habis.."
aku : " yeke?...hehe saiz tu la paling besar kat situ..hehe (menyelamatkan diri)"
Emmy : " apasal ko xamik 2 ekor..lain kali beli la 2 ekor.."

emmy mendapat sokongan nurin..

nurin : "aah tu baby siakap tuh...hmmm.."
aku : " hehehehe...xpe emmy kita wat 2 menu..(aku tersengeh sambil garu kepala yg xgatal)



baby siakap





lepas tu, semua org amik peranan masing2..
aku : sediakan bahan2 cth potong bawang,kentang,sayur n apa2 la yg potong2..
nurin : keluarkan tulang dr isi ayam,buat bahan perap ayam,tukang penyek kentang..
Emmy : goreng sawi,masak siakap stim dan memberi arahan pada anak2 buah..



potong sayur sawi yg disangkakan kailan




Chiyok nurin...kuarkan tulang tu




emmy goreng sawi




Hidangan Tengah hari





settle sudah sesi sedia bahan2 masakkan...
dan juga hidangan tengah hari pun dah siap..
siakap stim lemon dan juga sawi goreng..


part 3 :

dah settle makan tengah hari..
bersiap2 pula utk menu makan malam...
iaitu ayam chop2 dan juga kentang penyek...
menu ni simple dah, sbb semua bahan dah sedia td..
tinggal campak2 je...


Kentang penyek yg dah dicampurkan dgn susu segar,magerin,lada hitam dan juga garam dalam periuk






sos ayam chop2 dan juga merangkap sos kentang penyek





emmy : " wei apasal xjd warna itam pun mcmm kat kedai.."
aku : " letak kicap lebih sikit bg itam.."
nurin : " yeeekeeee...letak kicap?"
aku : "ye la kot..dah resepi kita dapat suruh letak kicap..letak jela kasi itam..."

setelah dirasa oleh emmy n aku..

emmy : "apasal rs lain ni...xrs mcm kat kedai la"
aku : "aah la...semacam je rs..xmcm sos black paper yg ori.."
nurin : "sedap dah tu..citarasa sendiri,ala2 malayu punya rs.."

adoi kecoh kat dapur tu..
aku dan nurin sentiasa kena marah dgn emmy..
sbb buat sesuka hati...
xproper..
emmy jenis yg proper kat dapur..
kalau makanan tu sikit kena letak dalam bekas kecit...
xleh letak dalam bekas yg beso2..
pastu tudung periuk mmg kena pakai tudung periuk yg sama dgn periuk tu..
xleh main hentam je pakai tudung periuk cap lain...
hahaha...macam2 la...
tapi paling banyak kena marah nurin r...
sbb byk membangkang dan perkataan " yeeekeeeerrr"...
hahaha..



tadaaa...ni la makan malam ktorg..ayam chop2 dgn kentang penyek






puas hati sgt hr ni..
sbb dapat masak menu yg diambil dr internet..
1st time tau buat semua ni..
sedap...
kentang penyek boleh bg 5bintang...
ayam chop2 pun sama..tp citarasa malaysia la..ala2 spicy gitu..
sos pun sedap walaupun xrs sama macam sos black paper mcm omputih punya..
citarasa malaysia katakan...


sesi masak memasak settle dlm kul 6ptg..
emmy pun dah mop lantai dapur dia..
tutup kedai sudaaaaa...
aku n nurin pun trus pg ofis utk keje shif malam..
berbekalkan ayam chop2 dan kentang penyek..
hehehe
anyway thanks alot to nurin n emmy hawa..
kerana menjayakan projek ni..
percayalah hr ni akan menjadi kenangan buat kt semua..
macam kat melaka tuh...rindu r time tu..


nk sebut jugak...
ikhwan puji sedap ayam chop2 n kentang penyek tu..
tq to ikhwan atas pujian tu...wakakaka


P/s : nantikan projek ke2 di rumah aku pulak..jeng jeng jeng

versi nurin sila lawat di http://tadekeje.blogspot.com/

3 comments:

*~*nurin*~* said...

nurin p letak url entry ni kt entry nurin.. kang doang leh rujuk version ni gak ehehe...


p/s:huahuhauaaaa..seken pojek kite carik menu lg mncabar wan..

ch0ch01ic said...

wan nih!2laa..kecik2 mak soh rajin2 ke dapor xmau.kailan ngan sawi pon xkenai.tah apa lg yg dia xkenai ni.ish2..

:p

Green said...

hehehe...bila dah masak kenai r umi...bila xmasak lg susah nk kenai..byk sgt jenis2 daun ni...hehe