~ Si Kecil Membesar ~

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, December 2, 2009

Natrah


Semalam aku,nurin,noni dan Emmy buat pertama kalinya pg menonton teater...
jakun beb...hehehehe
tp seronok...layan je...

mula2 aku pg Istana Budaya tu dgn tak tahu apa2..
main belasah je...
siapa pelakon pun tatau...
apa yg tahu...cuma, cite Natrah ni berdasarkan dr kisah benar, rentetan hidup seorang gadis malang yg berketurunan belanda...
best giler...aku terjakun sebentar dgn props2 diorg...
cara diaorg mskkan 1 jalan cerita kepada 1 jalan cerita lain...
1 pengalaman yg lain dr yg lain...rasa2nya lps ni ada yg kerap g tgk teater..
ehehehehe

haaaa...yg best sekali dpt tgk "adam nur kasih" dgn jarak dekat sekali...
dia lalu sebelah beb...
aku n nurin pandang tanpa kelip mata..mulut ternganga je...
bila "adam" tu dah pg...
aku n nurin pandang antara 1 sama lain...pastu sengeh2 yg membawa seribu makna..
hahahahaha

Date : 30 Nov - 9 Dec 2009

Venue : Panggung Sari Istana Budaya Kuala, Jalan Tun Razak, Lumpur

Starring : Maya Karin, Umie Aida, Sofea Jane

Sinopsis : Teater Natrah memaparkan rentetan kehidupan Nadra Maarof, atau nama Belanda Bertha Heartogh. Beliau adalah wanita keturunan Belanda yang dipelihara oleh Che Aminah Mohamad. Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Konflik percintaan antara Natrah dan Mansoor Adabi yang menyebabkan terjadi rusuhan di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit. Pada 9 Julai 2009, beliau meninggal dunia pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda akibat leukemia.


Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louisenya kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika, dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan Natrah dikeluarkan daripada York Hill. Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun dan Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya.

Konflik agama dan isu penjagaan yang telah menyebabkan terjadinya rusuhan di Singapura.

0 comments: